м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
Реабілітаційний центр для наркозалежних

Курс домедичної допомоги від Червоного Хреста

Курс домедичної допомоги може бути чудовою можливістю отримати базові навички та знання щодо надання першої допомоги у невідкладних ситуаціях
093 326 41 16

Курс домедичної допомоги від Червоного Хреста

У Білій Церкві, 11 і 12 листопада, громадська організація «Червоний Хрест» провела курси першої домедичної допомоги, які відвідали співробітники громадської організації «Пальміра Рехаб». Заняття проходили 2 дні, а сам курс вмістив в себе 12 годин теорії та практики, в результаті яких були отримані знання, необхідні для надання першої домедичної допомоги.

В результаті навчання всі учасники отримали сертифікати, які засвідчують статус парамедика. Такі знання є вкрай необхідними для кожної людини. Адже сучасний світ являє собою вкрай динамічну субстанцію. До групи ризику входить навіть простий перехожий, який виходячи на вулицю стикається з ймовірністю потрапити під колеса автомобіля, отримати травму зіткнувшись з зустрічним перехожим, постраждати в натовпі, та що завгодно може статися в кожну мить, в кожну секунду. Час, в таких випадках, грає не на руку потерпілому. І якщо поруч виявиться людина, здатна швидко відреагувати, надати першу допомогу до моменту приїзду «швидкої допомоги» - це допоможе зберегти життя.

Специфіка діяльності громадської організації «Пальміра Рехаб» полягає в допомозі людям, які знаходяться в залежності від психо-активних речовин. А значить, такі люди знаходяться в ще більш ризиковому положенні, чому не залежні. Найчастіша причина смерті серед залежних людей - це смерть від передозування. І в більшості випадків загибель людини в такій ситуації є наслідком банального незнання оточуючих того, як надати допомогу, що робити в подібних випадках, як діяти, щоб зберегти життя ближнього до моменту прибуття швидкої допомоги.

Перша медична допомога!

Перша медична допомога - це комплекс заходів, орієнтованих на збереження здоров’я потерпілого, які відбуваються не медичними працівниками або самим потерпілим.


Принципи «Червоного Хреста»:

Гуманність

Неупередженість

Нейтральність

Незалежність

Добровільність

Единственность

Універсальність



Одним з основних принципів в наданні першої допомоги є її своєчасність. При цьому весь комплекс заходів, які вживаються під час першої допомоги, повинні мати конкретний порядок, який вже затверджений спільнотою «Червоний Хрест», і використовується співробітниками організації.

Володимир, рятувальник загону швидкого реагування Червоного Хреста в Білій Церкві:

— При наданні першої допомоги людина повинна керуватися певним алгоритмом дій. Саме таким чином можливо досягти максимальної ефективності та дійсно врятувати життя людини.

Порядок надання першої допомоги при виявленні постраждалих:

1. Переконатися у відсутності небезпеки

2. Визначити причину надзвичайної ситуації та перевірити реакцію на голос

• Якщо реакції на голос не було спробувати на дотик перевірити реакцію потерпілого;

3. Після того, як ви виявили, що потерпілий знаходиться без свідомості необхідно перевірити чи дихає людина.

4. Викликати бригаду «Швидкої допомоги» за номером 103.


Як викликати швидку допомогу?

Привітатися

Повідомити місце розташування

Описати те, що відбувається: приблизний вік потерпілого, стан.

Діалог з диспетчером закінчується, коли трубку кладе диспетчер !!!


5. Якщо людина дихає, необхідно укласти його в стабільне положення, і дочекатися приїзду медиків.

У разі, якщо ви виявили, що людина не дихає, необхідно почати серцево-легеневу реанімацію. Як же це робиться?

1. Необхідно виконати 30 натискань на грудну клітку глибиною 3-5см

2. Виконати 2 вдиху використовуючи маску-клапан, дихальну маску.

При відсутності захисних засобів можна не виконувати штучне дихання.

3. Після вдихів продовжити натискання на грудну клітку.

Серцево-легеневу реанімацію необхідно проводити до моменту прибуття бригади швидкої допомоги, або до виявлення рухової активності, дихання. Використовуючи просту техніку, можна підтримувати життя людини на протязі 40 хвилин. В основі лежить принцип гойдання крові по малому колу, і основна мета при цьому - зберегти мозок людини від загибелі.

Окреме місце в наданні першої допомоги займає допомога при кровотечах. Перше, що необхідно зробити при виявленні рани - це визначити венозний або артеріальний кровотеча у потерпілого. Якщо кровотеча почалася кров б’є фонтаном, пульсує, має яскравий колір. При венозній кровотечі кров безперервно витікає з рани, має темно-червоний колір.

При наданні допомоги необхідно завжди використовувати одноразові рукавички

1. Після виклику швидкої допомоги необхідно накласти на рану чисту, стерильну серветку і чинити тиск безпосередньо на рану.

2. Якщо кровотеча не зупинено, накласти на рану пов’язку, яка тисне, і при можливості одночасно зробити передавлювання артерії.

3. Якщо кровотеча все ще не зупинено, необхідно використовувати джгут.

Серед залежних дуже часто зустрічаються напади епілепсії. Однак, як правильно діяти при таких ситуаціях мало хто знає. Найчастіше постраждалим вибивають зуби, постраждалі травмуються, використовуються всякі кошти, про які знають просто за чутками. Як же необхідно діяти, якщо ви зіткнулися з випадком, коли ви виявили у ближнього епілептичний припадок?

1. Переконатися у відсутності небезпеки.

2. Викликати бригаду швидкої допомоги.

3. Надавати домедичну допомогу на місці події, крім тих ситуацій, коли місце є небезпечним.

4. Не намагатися насильно утримувати судорожні рухи потерпілого.

5. Укласти потерпілого на рівну поверхню, підкласти під його голову м’які речі з метою попередження травм голови.

6. Розстебнути одяг потерпілого.

7. Повернути постраждалого на бік для попередження потрапляння в верхні дихальні шляхи слини, крові.

8. Не варто розкривати рот у потерпілого за допомогою підручних засобів.

9. Не потрібно силою вливати рідину або будь-які ліки в рот потерпілого під час судом.

10. Після припинення судом необхідно оглянути потерпілого, визначити наявність свідомості і дихання. При відсутності дихання почніть серцево-легеневу реанімацію.

11. Забезпечити постійне спостереження за потерпілим до приїзду бригади швидкої медичної допомоги.

12. При погіршенні стану потерпілого до приїзду швидкої допомоги необхідно повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Крім інформаційного блоку, який надали кваліфіковані співробітники «Червоного Хреста», всі учасники курсу змогли спробувати теорію на практиці. Під час таких практичних занять були задіяні спеціальні манекени, на яких відпрацьовувалися заходи з надання першої домедичної допомоги.

Наявко Святослав Ігорович
Автор: Наявко Святослав Ігорович Психолог | Аддиктолог Дата: 30-01-2020