м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
Реабілітаційний центр для наркозалежних

Замісна терапія що це?

Ця методика спрямована на зменшення бажання до вживання наркотиків, запобігання відмові від них і скорочення ризику передозування та інших негативних наслідків залежності
093 326 41 16

Що це таке? Для чого і кому потрібна замісна терапія? Чи зможе вона допомогти розв’язати наявні проблеми, чи може тільки погіршити їх?

Існує безліч запитань, що стосуються замісної терапії та впровадження її в Україні. Ця тема досі викликає різні реакції у різних людей, які так чи інакше пов’язані з питаннями лікування наркоманії або з програмою замісної терапії.

Давайте подивимося на замісну терапію очима тих людей, які зіткнулися з цією проблемою особисто, або чиї родичі страждають на наркоманію.

Отже, що ж таке замісна терапія? Це програма, в основі якої лежить заміна потреби вживання наркотичних речовин. Призначена вона для людей, які страждають на наркотичну залежність досить довго і не в змозі перестати вживати наркотики назавжди.

Що ж і чим замінюється при використанні цієї програми?

Замісна терапія пропонує замінити звичайний наркотик синтетичними замінниками наркотичної речовини. З них найбільш популярними є бупренорфін і метадон.

Метадон і Бупренорфін - це синтетичні замінники справжніх наркотиків, які виготовляються в спеціальних лабораторіях. У нас у країні їх прийнято приймати шляхом проковтування (тобто перорально). Шкода від їхнього вживання хоч і не настільки сильна, як від наркотиків, виготовлених кустарним способом, але все ж таки вона є і не варто думати, що вони нешкідливі.

Тоді для чого ж вони потрібні? Є деякі переваги введення замісної терапії для людей, які вживають наркотики внутрішньовенно.

По-перше, синтетичні наркотики видаються безкоштовно, тому наркоману не потрібно буде перебувати в постійному пошуку фінансових коштів для придбання чергової дози наркотиків. Це своєю чергою:

а) зменшує рівень криміногенності серед наркоманів: їм більше не треба скоювати злочини заради нової дози наркотиків - вони отримують її безоплатно, у цілком законний спосіб і під наглядом фахівців;

б) сприяє ресоціалізації: час, який раніше наркоман витрачав на пошук наркотиків, він може тепер витратити з користю для себе, наприклад, знайти роботу;

в) позитивно впливає на стосунки в сім’ї;

г) знижує ступінь ризику для організму людини і для оточуючих, оскільки пероральний спосіб вживання синтетичних наркотиків перешкоджає поширенню різних захворювань, які передаються через кров.

Таким чином, програма замісної терапії призначена для людей, які не один раз намагалися припинити вживання наркотиків внутрішньовенно, але жодна спроба не увінчалася успіхом. А оскільки внаслідок тривалого вживання наркотиків організм людини вже не може обходитися зовсім без наркотиків у крові, то програма замісної терапії буде якраз для них.

Наявко Святослав Ігорович
Автор: Наявко Святослав Ігорович Психолог | Аддиктолог Дата: 30-01-2020