м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
Реабілітаційний центр для наркозалежних

Реабілітація в Білій Церкві, передозування, або чому мертві не лікуються!

Реабілітація від передозування і шанс на нове життя. Наш центр пропонує допомогу тим, хто стикнувся з небезпечними наслідками передозування.
093 326 41 16

Життя залежної людини нерозривно пов’язана з ризиками. Залежний ризикує втратити роботу, сім’ю, свободу, здоров’я. І в більшості випадків ймовірність стає реальністю. Залежні наркомани втрачають сім’ї, втрачають здатність працювати і бути корисними в суспільстві, втрачають своє здоров’я, одного разу погодившись на нерівноцінний обмін з речовиною. Громадська організація «Пальміра Рехаб» надає лікування наркоманії, лікування алкоголізму. Крім цього, поряд з лікуванням залежності, наркоман, алкоголік поступово приходить в норму, і втрати починають заповнюватися. Залежні, які пройшли курс лікування, повертають собі сім’ї, повертають або будують заново кар’єри, відновлюють здоров’я, вирощують нову людину. А значить залежність все ж таки піддається лікуванню.

Мертві не лікуються

І все ж є ризик, який призводить до непоправних втрат. Це ризик втратити життя! Такі симптоми не піддаються лікуванню. У рейтингу причин смерті серед залежних, якщо такий скласти, перше місце однозначно займе СМЕРТЬ від ПЕРЕДОЗУВАННЯ.

Передозування — це стан, який виникає при попаданні в організм людини великої кількості наркотичних речовин. Це медичний термін, який описує випадок прийому лікарського або наркотичного препарату в дозах, які перевищують рекомендовану або ту, яка зазвичай вживається. При відсутності медичної допомоги передозування може завдати незворотньої шкоди організму, або призвести до смерті.

Коли ж може виникнути передозування?

Обчислити ймовірність виникнення передозування практично неможливо. Можна лише припускати, при кожному наступному вживанні, що це може статися, при чому ефект передозування може наступити в будь-який момент часу — як в момент вживання, через 2-5 хвилин, так і в проміжку між потраплянням наркотику в кров до зниження його концентрації.

Передозування можливе в наступних ситуаціях:

1. Коли наркотик вживають вперше — в цьому випадку повністю відсутня толерантність до речовини.

2. Після тривалої перерви, коли толерантність до речовини знижується.

3. При наявності в наркотику різних домішок, які використовують для того, щоб компенсувати недолік опіоїдів в речовині (наприклад кетамін, клонідин).

4. Якщо, після тривалого вживання, виникає виснаження організму, хвороби, знижується опір організму.

5. Якщо поєднувати вживання наркотику з замісною терапією.

6. У випадках одночасного вживання алкоголю і наркотиків опіоїдної групи, снодійного і алкоголю.

7. При різкій заміні стимуляторів на опіати.

Це основні, базові причини передозування наркотиками. Передозування опіоїдами супроводжується прямим впливом на частину головного мозку, яка відповідає за безумовний дихальний рефлекс. При попаданні в кров надто великої дози речовини людина не здатна елементарно дихати не безумовному рівні. З цієї причини, коли наркоман просто засинає, або вимикається, та перестає дихати, медики діагностують смерть від серцевої недостатності.

Як уникнути передозування?

Для того, щоб уникнути передозування необхідно дотримуватися деяких правил, які дозволять зберегти залежному життя:

1. При вживанні наркотика ін’єкційним шляхом використовуйте ту речовину, дія якої вам знайома.

2. При вживанні незнайомого наркотику, намагайтеся вживати меншу дозу.

3. При великому дозуванні вводьте наркотик повільно.

4. Ні в якому разі не змішуйте наркотики, наприклад опіум і дезоморфін.

5. Не вживайте наркотик в стані алкогольного сп’яніння.

6. Ніколи не вживайте наркотики на самоті.

Що робити, якщо сталася передозування?

Дуже важливо правильно і вчасно визначити факт того, що сталася передозування. Існує набір конкретних симптомів, за якими можна визначити, чи трапилося передозування речовиною:

1. Передозування опіатами:

а) уповільнення або втрата мови;

б) уповільнення пульсу і зупинка дихання;

в) блювота, запаморочення, піна з рота;

г) втрата свідомості.

2. Передозування стимуляторами:

а) прискорене серцебиття;

б) потемніння в очах;

г) тремтіння в кінцівках, паніка, тривога;

д) головний біль, втрата свідомості, судоми і епілепсія.

Як надати першу допомогу при передозуванні?

Якщо ви зіткнулися з таким явищем, як передозування, і поруч знаходиться людина, якій просто необхідна допомога, то слід дотримуватися деяких принципів, які допоможуть врятувати життя:

Перше, що потрібно зробити — це викликати швидку допомогу за номером 103!

І поки ви очікуєте фахівця, провести комплекс профілактичних заходів.

1. Необхідно розбудити, викликати «живу» реакцію у залежного: гучний голос, натиснути на перенісся, або точку між нижньою губою і кінчиком носа, натиснути на трапецієподібний м’яз.

2. При можливості, якщо така є, особливо це стосується умов реабілітаційного центру, можна використовувати Налоксон, який допоможе блокувати дію опіуму.

3. Якщо ви виявили зупинку дихання, необхідно провести штучну вентиляцію легенів.

4. При відсутності пульсу необхідний непрямий масаж серця.

5. Можна ввести внутрішньовенно розчин глюкози.

6. Дати людині міцного чаю або кави.

Після прибуття швидкої допомоги повідомте про те, якою речовиною викликане передозування.

Що не можна робити при передозуванні!

1. Існує думка, що при передозуванні необхідно ввести внутрішньовенно 20-30 мл холодної води. Однак такий спосіб може мати місце тільки в тому випадку, якщо використовувати стерильну воду для ін’єкцій. В іншому випадку проста вода може викликати сепсис, зараження крові.

2. Також неприпустимо при передозуванні використовувати інший наркотик, щоб «перезняти» тягу! Такий спосіб може викликати зупинку серця.

3. При передозуванні психостимуляторами неприпустиме вживання алкоголю. Адже спиртне може посилити паранойю і страх.

4. Є думка, що для полегшення стану людини, який зловив передозування, можна зробити йому кровопускання! В принципі, цей спосіб може мати місце, але можна занести інфекцію, і краще все ж викликати швидку допомогу.

Передозування — найчастіша причина смерті для наркомана. Про це не можна забувати. І який би досвід вживання не мав залежний, рано чи пізно чергова ін’єкція наркотику стане останньою. Громадська організація «Пальміра Рехаб» бере активну участь в профілактиці і лікуванні наркоманії, лікуванні алкоголізму. Реабілітаційні центри забезпечують кваліфіковану допомогу. «Пальміра Рехаб» піклується про те, щоб життя тривало, а передозування була тільки від успіху.

Наявко Святослав Ігорович
Автор: Наявко Святослав Ігорович Психолог | Аддиктолог Дата: 30-01-2020