м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
Реабілітаційний центр для наркозалежних

Наркоманія в Україні, статистика і цифри

Національна проблема наркоманії в Україні – статистика та цифри, що відображають розмір і вплив цієї залежності на суспільство.
093 326 41 16

Наркоманія стала соціальною проблемою тільки в XX столітті. Донині вживання наркотиків було частиною культури тільки деяких народностей світу. В основному це аборигенні слаборозвинені племінні культури з Південної Америки, Середньої Азії, Нової Зеландії.

Наркотична революція

Сплеск вживання наркотичних речовин фахівці зв’язують з культурною революцією середини XX століття. Коли моральні принципи почали придбавати гіпертрофований вигляд. З’явилися субкультурні рухи за типом хіпі, представники якої почали експериментувати з речовинами: паління марихуани, вживання речовин з опіумної групи, ЛСД. На початку 80-х років початок поширився вживання наркотиків на ефедриновій основі.

Зараз в світі неофіційно називають цифру в 1 мільярд людей, які спробували вживати психоактивні речовини!!!

В Україні наркотична епідемія почалася в 90-ті і зараз в країні, тільки офіційно, налічується більше 200 тисяч наркозалежних. Це тільки ті, які перебувають на наркологічному обліку. Справжні цифри назвати складно. Але 3 з 10 людей у віці до 30 років систематично вживають наркотики. 8 з 10 хоч раз в житті куштували важкі психоактивні речовини і знаходяться в групі ризику зриву в постійне вживання.

Молода наркоманія

Найбільший відсоток залежних потрапляє в проміжок від 14 до 25 років. На те, що середній вік наркомана знижується, впливає наявність на ринку нових синтетичних (або дизайнерських) наркотиків, таких як спайс, різні суміші для паління, солі, які призводять до залежності практично з першого вживання. Проблема залежності від цих речовин полягає в тому, що такі наркотики не обов’язково вводити через голку. Досить просто покурити, і це вже викликає важку залежність. А страх перед палінням не так високий, як перед акупунктурою. Тому підлітки по своїй дурості легко попадають під вплив новомодних речовин і без спеціалізованої допомоги обійтися вже не можуть. Простій детоксикації стає мало. Після неї залежний наркоман знову повертається у вживання, тому що повністю міняється образ мислення. Змінюється психотип особи. Міняється характер, модель поведінки. Повністю міняються реакції на типові, повсякденні ситуації. Після цього потрібно допомогу психіатрів, наркологів, фахівців з хімічної залежності.

Лікування наркоманії та реабілітація

Для того, щоб допомога була насправді дієвою, необхідно звертатися до фахівців. Комплексне лікування наркоманії можливе тільки у рамках програми, яку може надати тільки реабілітаційний центр. Громадська організація “Пальміра Рехаб” має повноцінний ресурсний потенціал для того, щоб організувати таке лікування. Досвідчені психологи, фахівці і консультанти по хімічній залежності, сучасні умови проживання і програма 12 Кроків.

Наявко Святослав Ігорович
Автор: Наявко Святослав Ігорович Психолог | Аддиктолог Дата: 30-01-2020