м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
Реабілітаційний центр для наркозалежних

Лікування наркоманії Співзалежність

Лікування наркоманії та співзалежності - це важливий крок на шляху до одужання для хворого та його близьких. Ми надаємо професійну допомогу та підтримку в подоланні цієї складної проблеми.
093 326 41 16

Співзалежність часто є серйозною перешкодою для того, щоб почати лікування наркоманії або лікування алкоголізму, і значною мірою гальмує процес ухвалення правильних рішень відносно залежного близького.

Співзалежність проявляється в тому, що форма поведінки оточення залежного зміщується в деструктивну сторону. Щоб зрозуміти суть деструктивної поведінки, яка супроводжує співзалежних родичів, необхідно розглянути ознаки співзалежності :

  1. Родичі залежного наркомана або алкоголіка заперечують наявність проблеми і усіма можливими способами закривають на неї очі.
  2. Батьки недооцінюють саму проблему і сподіваються на те, що залежність пройде сама собою.
  3. Родичі залежного намагаються розв’язати проблему власними силами.
  4. Батьки відкрито сприяють вживанню і розвитку наркоманії або алкоголізму: дають гроші на алкоголь, на наркотик.
  5. Близькі готові жертвувати собою цілком. Співзалежна людина може відкласти власні інтереси і потреби, зосередившись на занепокоєнні про близьких.
  6. Співзалежні близькі постійно перебувають в стані тривожності.
  7. Співзалежні люди завжди мають непереборне бажання контролювати ситуацію.
  8. Коли ситуація із залежним родичом посилюється, то співзалежна людина намагається тішитися всіма доступними способами. Постійне перебування в стані стресу частенько призводить співзалежного до того, що віна сам може почати вживати.

Зрештою співзалежна людина перестає жити своїм життям, адже вона повністю занурена в проблеми близького.

Що таке співзалежність, як перешкода реабілітації?

Співзалежність - цей психологічний розлад. Суть його полягає в необхідності родичів виконувати роль рятувальників в житті залежних наркоманів і алкоголіків. А це у свою чергу, тільки посилює проблему залежності. Наркомани і алкоголіки відчувають свою безкарність і починають використати родичів для того, щоб продовжити вживання наркотиків або алкоголю.

Необхідно визнати, що співзалежність – це самообман, та визнати той факт, що залежний наркоман, або алкоголік, який живе поруч, потребує не конкретно вашої допомоги, а допомоги фахівців, які знають, як боротися з проблемою наркоманії або алкоголізму.

Адже надмірна і постійна опіка над людиною, якій потрібне лікування, робить неможливим проходження реабілітації.

Лікування залежності

Щоб запустити цей процес, треба просто звернутися по допомогу в реабілітаційний центр. У громадській організації “Пальміра Рехаб” є фахівці з хімічної залежності, професійні психологи, які зможуть проконсультувати і організувати процес лікування наркоманії або лікування алкоголізму.

Дзвоніть. Консультації фахівця БЕЗКОШТОВНО!!!

Наявко Святослав Ігорович
Автор: Наявко Святослав Ігорович Психолог | Аддиктолог Дата: 30-01-2020