м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
Реабілітаційний центр для наркозалежних

Лікування наркоманії в Білій Церкві, або коли помре 500 тисяч!

Наш центр у Білій Церкві пропонує комплексне лікування наркоманії та цінну підтримку для тих, хто шукає шлях до відновлення та звільнення від залежності.
093 326 41 16

Відповідно до останніх даних, які надала прес-служба МВС України в країні офіційно налічується близько 500 000 наркозалежних. При цьому 171 600 осіб перебувають в активній залежності, з них близько 5 000 залежних ще не відзначили своє повноліття. Згідно зі статистикою, основна концентрація наркозалежних зміщена в південні області України. Ймовірно це пов’язано з нестабільною обстановкою в цих регіонах, пов’язаною з військовими діями на Донбасі і розмитою прикордонною зоною, через яку проходить наркотрафік.

Без афіш

Найінфікованіші, так би мовити, наркотиком регіони — це Дніпропетровськ, Донецьк, Луганськ, Запоріжжя, Крим і Київ.Однак експерти кажуть про те, що реальна статистика явно відрізняється від офіційної. Чому так відбувається, і яким чином проблема на цілих 90% залишається в тіні суспільства.

Керівник громадської організації «Пальміра Рехаб» Україна, Топоровський Сергій:

— В нашому суспільстві залежність вважається ганебним явищем. Мало хто розглядає її як хворобу. Наркоманія — це не питання моралі, а питання охорони здоров’я, і її, як і ОРВ необхідно лікувати. Однак, більшість приховує свою залежність. Знаходяться, так би мовити, в тіні. І не звертаються за допомогою. Багато хто навіть не знає, що таке можливо, і є такий інструмент, як реабілітація. Тому тіньова статистика в питаннях наркоманії тільки зростає. Та що вже говорити, якщо дістати наркотик можна навіть в державних установах, а замісна терапія тихо виходить, тихо виноситься, тихо продається. Якщо держава буде посібничати в цьому, нічого хорошого з такої допомоги не вийде. Потрібно посилювати контроль видачі препаратів з вмістом наркотичних речовин, і звести залежність на рівень загальнонаціональної проблеми, — поділився Сергій.

Кількість наркоманів в Україні збільшується на 5-10% в рік!

Скільки коштує ліжко-місце?

Ще однією проблемою, яка стосується державної програми лікування наркоманії, є відсутність державного фінансування профілактики наркоманії. По всій Україні для цих цілей виділено всього 7 тисяч ліжко-місць. І це при 72 тисячах залежних, які стоять на обліку в наркологічних діспанесерах. Таке відчуття, що вимирання нації не те питання, яке потрібно вирішувати, а світлі депутатські голови думають, що менше ротів в одну каструлю — це саме той варіант, який підходить державі, що прагне в прогресивне Європейське співтовариство.

Залежний, Василь І .:

— Коли у мене стався зрив, і я знову повернувся в вживання, то звернувся до державної установи в Києві. Нічого проти ПНД не маю. Навпаки, будь-яка допомога тільки вітається. Але мені озвучили майбутній рахунок, і натякнули, що доведеться почекати кілька тижнів. А якщо не під силу, то можна за 5 000 гривень прискорити госпіталізацію. Цей варіант не підходив, а чекати було неможливо. Адже проблема тільки посилювалася. Запитав, як бути, лікар відповіла в невимушеній простоті: «Вживай, як вживав!» Мене шокувала така відповідь, коли лікар-нарколог рекомендує ще поколотися замість допомоги.

Реабілітація в Білій Церкві

Поліцейські заходи, як вважають незалежні фахівці, давно не актуальні, і неефективні, пише utro.ua. Фахівці вважають, що за допомогою детоксикації або замісних терапій вирішити проблему навряд чи вдасться. Більш ефективна буде реабілітація. Адже лікування наркоманії, яка є психічним захворюванням, вимагає застосування відповідних інструментів: робота з психологами, психотерапії, тривала соціалізація залежної особистості, прилучення до норм поведінки, які дозволять залежному адаптуватися в здоровому суспільстві, відновити все, що було втрачено за період активного вживання. Подібні заходи активно впроваджує в життя команда громадської організації «Пальміра Рехаб», яка займається лікуванням наркоманії, лікуванням алкоголізму в Україні, зокрема в Білій Церкві. При цьому, має, за весь період своєї діяльності конкретні результати. Залежні люди отримують можливість реалізуватися, отримують можливість працевлаштуватися, створити або відновити сім’ю.

Наявко Святослав Ігорович
Автор: Наявко Святослав Ігорович Психолог | Аддиктолог Дата: 30-01-2020