м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
Реабілітаційний центр для наркозалежних

Міфи про наркотики і реабілітація в Києві

Міфи та реальність наркотиків і реабілітація в Києві. Дізнайтесь про найпоширеніші міфи та правду
093 326 41 16

Люди, вживаючи наркотичні речовини не регулярно і не в значній кількості часто вважають, що ніколи не перейдуть цю межу. Це хибне враження зруйнувало тисячі самовпевнених особистостей котрі гралися з вогнем, не замислюючись про його дійсно небезпечне полум’я. Кожен із них в якийсь час втратив контроль над собою і став повністю залежним від свого “невинного пристрастя “.

Це трапляється кожен день і може статись абсолютно с кожним… Багато хто сідає на наркотики із-за особистої недбалості, виправдовуючи своє вживання і не до кінця розуміючи факт того, що вже має реальні проблеми. Роздивимось реальні причини котрі вводять в оману і приводять людину до тяжкої наркотичної хвороби.

1. Легкі наркотики абсолютно не шкідливі.

В першу чергу треба розуміти, що всі наркотики - це отруйні речовини, котрі отруюють організм. Вживання навіть легкодіючих наркотиків, в незначній кількості приносить шкоду. Легкі наркотики не штучно стимулюють, роблячи людину більш подвижною та енергійною, а тяжкі - навпаки розслаблюють та знижують реакцію, вбиваючи залежного значно швидше. Для того, щоб впевнитися в тому, що не існує легких наркотиків, візьмем на приклад кофеїн. На перший погляд пара чашок кави придають бадьорості, більше десяти знижають тиск і людина відчуває втому і проявляється бажання спати, а якщо випити 50-100 що буде? Відповідь очевидна - настане отруєння, котре приведе до летального випадку.

2. Деякі наркотики не впливають на здатність адекватно мислити.

Наркотичне сп’яніння подавлює здоровий глузд і людина починає мислити абсолютно інакше. Людська пам’ять зберігає велику кількість подій, котрі проявляються тою чи іншою яскравою картинкою, намальованою в голові. Вживання будь-якого наркотика приводить до втрати попередніх асоціацій, замінюючи їх на безглузді та не пов’язані події. Психоактивні речовини (ПАР) витирають потрібну інформацію, тому залежна людина часто має проблеми з пам’яттю.

3. Існують наркотики, до яких немає звикання.

Це самий розповсюджений міф, котрий втягнув в регулярне вживання значну кількість людей, страждаючих від наркоманії. Будь-які психотропні речовини рано чи пізно підштовхують людину до того, щоб знов відчути той ейфорічний стан, в якому він колись був. На цю хитрість попадають люди, котрі по пробували наркотики в якості засобу від стресу в тяжкій життєвій ситуації.

Більшість з них в кінці, не вирішив проблему за допомогою штучного препарату, зіштовхнулися з новою бідою, набагато серьознійшею чим попередня. Дія наркотика короткострокова і після цього наступає роздратованість і агресія, все валиться з рук і людина не баче іншого виходу, крім як вжити ще раз. Поступово сніговий ком одноразових спроб переростає в справжню залежність.

4. Маріхуана - безпечний і в деяких випадках корисний наркотик.

Вживання маріхуани відображається на нервовій системі людини та порушує функцію дихальних шляхів. Кількість шкідливих речовин які містяться в цьому “безпечному наркотику” при довгостроковому вживанні приводять до раку. Задоволення від того стану, в якому знаходиться курець маріхуани змушує людину повернутися до наркотика, не звертаючи уваги на те, що з кожним разом відбувається знищення життєво необхідних мінеральних речовин і вітамінів в організмі.

5. Наркотики не затримуються в організмі надовго.

Наркотичні речовини навіть при не значному вживанні, на довгий час залишаються в організмі людини, накопичуючись в жирах, розташованих біля кровоносних судин. При великому фізичному навантаженні спалювання жирових клітин приводить до попадання в кров колись вживаних речовин і викликає бажання повернути старі відчуття.

6. Заборонений плід солодкий або продаж наркотиків понизить коло споживачів.

Цей міф частіше всього має відношення до підліткового покоління. Більшість неповнолітніх на психологічному рівні мають визначену тягу до заборонених речовин. Перші вживання наркотиків проходять із-за цікавості до дії небезпечної та забороненої речовини. Можливо при легалізації психоактивних речовин цікавість до наркотиків стане меншою, але сама наркоманія не зникне.

7. Якщо я захочу - відразу покину

Більшість людей, вживаючих наркотики вважають, що можуть покинути в любу хвилину. Розмови про те, що це не заважає нормальному життю, сім’ї , кар’єрі здоров’ю - сама розповсюджена ознака серед тих, хто вже став на підсвідомому рівні залежним від наркотика. Не можна залишатися при здоровому глузді, вживаючи синтетичні психоактивні речовини! Наркоманія поступово входить в довіру, а потім стрімко бере в оборот свою жертву.

Якщо ви помітили в себе, або в своїх близьких належність хочаб одного виправдовування своєму вживанню із вище перерахованих, терміново приймаєте заходи, для того, щоб подолати недуг поки не пізно.

Кожен день для людини, котра вживає наркотики в будь-яких дозах - це крок в болото, з якого не вибратися без допомоги. Не випрвдовуйте себе за вчинки своїх рідних, що це пройде само по собі… Життя людини - мить, котра може обірватися в будь-яку хвилину! Не треба прискорювати цей процес самостійно.

В теперішній час в реабілітаційних центрах міста Києва існують ефективні методи лікування наркоманії на будь-якій стадії залежності.

Психосоціальна програма лікування наркотичної залежності успішно використовується в Київському центрі анонімної реабілітації “Пальміра Рехаб” - один із дієвих способів лікування наркоманії.

Головна відміна центра реабілітації “Пальміра Рехаб” від інших заключається в тому, що всі працівники центра мають спільну мету - допомогти людині придбати тверезість і спроможність її зберегти.

Участники програми реабілітації мають відмінність за соціальним статусом, віком і термінами вживання, но кожен із них отримує велику увагу від психологів та фахівців.

Консультанти із Київського центра реабілітації “Пальміра Рехаб” допоможуть вам діагностувати симптоми наркоманії у вашої близької людини і підскажуть як замотивувати його на лікування від наркотиків.

Консультація в телефонному режимі і при особистій зустрічі абсолютно безкоштовна, звертайтесь за номером вказаним вище.

Наявко Святослав Ігорович
Автор: Наявко Святослав Ігорович Психолог | Аддиктолог Дата: 30-01-2020