м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
Реабілітаційний центр для наркозалежних

Лікування наркозалежності і що таке залежність?

Лікування наркоманії в Україні, боротьба зі залежністю та її наслідками. Залежність - це стан, коли людина втрачає контроль над споживанням речовин і потребує допомоги для одужання
093 326 41 16

Лікування наркоманії або лікування алкоголізму неможливе, якщо немає розуміння самої суті проблеми. Чому ж людина, орієнтована на успіх, раптом починає вживати наркотики або алкоголь, і в найкоротші терміни втрачає все: сім’ю, гроші, роботу, повагу оточуючих, взаємини з близькими? Чому раптом будь-який успішний актор, менеджер, музикант, або спортсмен, який подає надії, раптом починає вживати психоактивні речовини?

Причина - залежне мислення!

Залежність - це внутрішній стан людини, за якого активно розвивається біологічне, психологічне звикання до будь-яких речовин, які змінюють свідомість.

Залежне мислення, основна суть якого полягає в неправильному ставленні до навколишнього світу, першопричина, що штовхає на вживання. Залежне мислення - це патологічна схильність до споживацтва. Людина із залежним мисленням проявляє його через егоїзм: усе мені!… все для задоволення!… тільки я гідний!…

Коли виникає життєва ситуація, за якої людина починає вживати наркотики, алкоголь, то вона одразу переходить на стадію зловживання і формування хвороби. Залежність відрізняється від точкового вживання відсутністю свободи вибору. Людина не може жити без речовини й опиняється в певних рамках, які сама собі й створила.

Залежність - це психічна хвороба

Кількість залежних щодня зростає. Хвороба змушує людину щодня вживати наркотики, алкоголь, щоб максимально швидко отримати задоволення від життя. Але що більше такого штучного задоволення отримує людина, то більше болю і дискомфорту приходить потім. У залежного починається ломка - абстинентний синдром, виникає синдром некерованості, формуються нав’язливі ідеї, які орієнтовані тільки на вживання, щоб позбавити себе ще більшого болю. Таким чином вживання речовин замикається в коло і стає способом життя.

Не потрібно забувати, що залежність - це фізична та психічна хвороба. Всесвітня організація охорони здоров’я класифікує її нарівні з вадою серця, цукровим діабетом, раком або іншими хронічними хворобами. Але основною відмінністю залежності від інших захворювань - це неможливість її лікування простими методами. Ліків недостатньо.

Лікування наркоманії

Проблема ефективного лікування наркоманії в масштабах держави вирішується тільки на паперовому рівні і практично не виходить за межі міністерських кабінетів. Тому зараз стали популярними приватні наркологічні клініки та реабілітаційні центри, які існують на приватні кошти. На території Криму діють громадські організації, які займаються пропагандою здорового способу життя. Більшість таких центрів використовують методику “12 кроків”. Але це тільки базова програма. Для того, щоб реабілітація справді була ефективною, потрібно впроваджувати додаткові технології лікування та профілактики залежності:

1. робота з психологами;

2. медичний супровід;

3. спеціальні арт-терапії;

4. фізичне відновлення через спортивні заходи;

5. соціальна адаптація;

6. ресоціалізація.

Крім цього, важливо створити комфортні умови життя, за яких залежний, що одужує, не відволікатиметься на зовнішні подразники і зможе повністю зануритися в процес реабілітації.

Реабілітаційний центр “Пальміра Рехаб”, який спеціалізується на лікуванні наркоманії та лікуванні алкоголізму, відповідає всім сучасним вимогам для того, щоб максимально ефективно надавати допомогу залежним. Новітні технології, сучасний комфортний будинок, кваліфіковані фахівці - це те, що допомагає досягти успіху.

Наявко Святослав Ігорович
Автор: Наявко Святослав Ігорович Психолог | Аддиктолог Дата: 30-01-2020