м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
м. Голосіївська
м. Київ, вул. Козацька 88
Реабілітаційний центр для наркозалежних

Алкоголізм в Україні – статистика і цифри

Алкоголізм в Україні - актуальна проблема, за даними понад 10% населення. Це викликає серйозні соціальні та медичні виклики.
093 326 41 16

Алкоголізм – це проблема, яка переслідує суспільство з найдавніших часів. Навіть у старовинних повістях розповідається про те, як “мед, пиво пили”, в древніх писаннях завжди фігурує “вино”, і ще в Древньому Римі влаштовувалися справжні масові алкогольні гулянки, які привели імперію до морального падіння і розпусти.

З початком XX століття до буденного життя увійшли міцні алкогольні напої: віскі, горілка і тому подібне. Із зростанням населення, і поліпшенням якості життя алкоголь почав займати все більше місце в житті людей.

Алкоголізм є причиною 4% всіх смертей у світі!

На планеті налічується близько 140 мільйонів людей, які страждають від алкогольної залежності, і яким потрібне лікування алкоголізму.

Україна займає одно з перших місць у світі по кількості вживання алкоголю.

15 літрів спирту в рік на душу населення

Виродження нації починається при вживанні від 6 до 8 літрів спирту в рік.

В Україні налічується до 1 мільйона людей, які страждають від алкогольної залежності.

Щороку кількість українців стає на 500 тисяч менше.

400 тисяч людей, вмираючих щорічно в Україні, загинули внаслідок нездорового способу життя, і надмірного споживання алкоголю. Згідно з дослідженнями Всесвітньої організації здоров’я, 20% українців вживають алкоголь в кількості, що набагато перевищує норму. Нормою вважається до 2 літрів спирту на рік.

Молодий алкоголізм, статистика

Зловживання алкоголем, яке призводить до формування залежності, починається ще в ранньому віці. А до 18 років стає повсякденною нормою. Самий “п’ючий вік” - від 18 до 28 років.

Більшість українців починають куштувати алкоголь до 13 років.

Відповідно до Загальноєвропейского опитуванням молоді про вживання алкоголю і наркотичних речовин, близько 87% школярів в Україні хоч би раз куштували алкоголь. А більше 26% вживають алкоголь кілька разів на місяць.

Всесвітня організація здоров’я називає ще сумнішу статистику: 57% дітей у віці до 13 років вживають алкоголь, 40%% молодих людей у віці від 14 до 18 років систематично п’ють, і їм вже потрібна реабілітація і спеціалізоване лікування алкоголізму або лікування наркоманії.

Головна причина такої сумної тенденції полягає в тому, що в Україні склалася певна стала культура вживання алкоголю, яка передається з покоління в покоління. Ця культура настільки щільно укорінилася в житті людей, що вживання алкоголю вільно транслюється в засобах масової інформації. Природно, це впливає на підсвідомому рівні, і таким чином стає нормою життя.

Лікування алкоголізму та реабілітація

Для того, щоб здолати бар’єр вживання, існує єдино вірний засіб - це психо-соціальна реабілітація, яка включає увесь комплекс програмних методів. Власне, на цих специфічних методах, таких як групова терапія, особисті консультації з психологом, робота за програмою 12 Кроків, і засновано лікування алкоголізму. Реабілітаційний центр громадської організації “Пальміра Рехаб” в Україні завжди готовий прийняти залежного від згубної хвороби. Головна умова - це бажання отримати допомогу. Все інше зроблять фахівці реабілітаційного центру.

Наявко Святослав Ігорович
Автор: Наявко Святослав Ігорович Психолог | Аддиктолог Дата: 30-01-2020